divendres, 12 de juny del 2015

Tecnologies i cooperació al desenvolupament (Exposició)



L’altre dia vaig visitar una exposició que es feia a un hall de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona titulada Tecnologies i cooperació al desenvolupament muntada per el Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPC. Aquest centre és una unitat de la UPC, que neix el 1992 a iniciativa del seu Consell Social. El CCD es crea amb la missió d'impulsar la implicació activa de la UPC en cooperació al desenvolupament i donar suport a la realització d'iniciatives en aquest àmbit per part de tots els membres de la UPC. A més a més desenvolupa una tasca de formació i sensibilització sobre aquesta problemàtica.


La sala era petita, tot just l’espai necessari per encabir vuit plafons de un metre quadrat, 20 fotografies i poc més. En els diferents plafons s’exposaven dades sobre diversos temes importants en el desenvolupament social de les societats, com ara, l’accés a l’aigua, l’ús de les tecnologies de la informació, les construccions locals, la mineria, salubritat i malalties, l’accés a l’energia i els recursos que permeten produir-la, l’agricultura, i finalment el paper de la dona. 


Sabíeu que? (AIGUA)

  • L’escassetat d’aigua comporta la falta d’aliments i energia, limita les capacitats productives i augmenta les desigualtats.
  • La manca de sanejament bàsic i aigua potable provoca malalties greus i una alta mortalitat.
  • El canvi climàtic augmenta el risc de desastres naturals, com ara inundacions i sequeres. 
  • La sobreexplotació de l’aigua amenaça els ecosistemes i l’activitat humana.
  • El 35% de la població mundial no te accés a un sistema de sanejament bàsic, aproximadament uns 2.500 milions de persones. Més de 1.000 milions defequen a l’aire lliurem sense accés a cap tipus d’infraestructura.
  • 748 milions de persones no tenen accés a una font millorada d’aigua potable, cosa que afecta principalment les poblacions més empobrides i vulnerables.
  • 2.2 milions de persones moren cada any per malalties intestinals com la diarrea, la majoria de les quals són infants menors de cinc anys. El 88% d’aquestes morts son degudes a unes males condicions de l’aigua, de sanejament i d’higiene.
  • Més del 80% de les aigües residuals generades anualment en els països en desenvolupament s’aboquen sense tractament sobre superfícies d’aigua. Cada any s’aboquen a rius i mars 2 milions de tones d’aigües residuals industrials i de residus agrícoles.
  • A l’Africa, el 90% de les tasques de col·lectar aigua i fusta les deuen a terme les dones i nenes, que hi inverteixen fins a 6 hores diàries.
  • El 90% dels desastres naturals més greus  des de 1990 han estat relacionats amb l’aigua: sequeres, inundacions i ciclons.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada