dilluns, 6 d’abril del 2015

Posada en marxa de l'activitat.



Una vegada em fet la posada en comú de les nostres respostes i hem discutit i observat com és la nostra classe, passem a treballar la recerca sobre el paper de la dona a la tecnologia i a la computació en particular, per fer més visible les seves importants aportacions.

Ens posarem en grups de tres persones amb una noia com a minin a cada grup, i aquesta farà de coordinada del mateix; cada grup haurà d’escollir una tecnòloga per aprofundir sobre qui era i quines van ser les seves aportacions a la tecnologia.

Per ajudar-vos a escollir, aqui sota trobareu una molt breu descripció de cada tecnòloga.





Ada Lovelace (1815-52)

Filla del poeta Lord Byron creadora del primer programa informàtic de la historia. Va escriure per a Charles Babbage, considerat el "Pare de la Computació" els diagrames destinats al seu (o d’ambdós) Analytic Engine.


 

Edith Clarke (1883-1959)

Va néixer a l'Estat de Maryland als EEUU i va estudiar matemàtiques i astronomia. 
Al 1921 va patentà una calculadora gràfica que es va fer servir en la solució de problemes sobre línies de transmissió elèctrica.



Grace Murray Hopper(1906-1992)

Ha passat a la historia de la informàtica com la inventora del llenguatge de programació COBOL, un llenguatge d’alt nivell compilat.



Les dones del ENIAC

Durant molts anys els únics noms citats en relació a la primera computadora de la historia, l'ENIAC, van ser els de dos homes; però en aquesta historia del desenvolupament de la primera computadora hi van haver dones amb un paper important.



Rózsa Péter(1905-1977)

A la dècada dels cinquanta Péter va aplicar la teoria de las funcions recursives a las computadores. Esta teoria és una àrea obligada en la Computació Teòrica i les seves aplicacions son irreemplaçables.




Evelyn Berezin (1925)

És coneguda com la mare dels processadors de text des de que en 1968 va desenvolupar la idea d’un programa que permetés emmagatzemar i editar textos.



Lynn Conway (1938)

Pionera en el camp de l’arquitectura de computadors i la microelectrònica. En 1965 va participar en el disseny del primer ordenador superescalar.



  

FRANCES E. ALLEN(1932)

Investigadora de IBM i pionera en el camp de l’automatització de tasques paral·leles  i optimització de compiladors (programes que tradueixen un programa escrit en un llenguatge de programació en un altre).




JUDE MILHON(1939-2003)

Hacker i feminista. Programadora informàtica, defensora dels ciberdrets, creadora del moviment ciberpunk i lluitadora incansable per la participació activa de les dones a la xarxa.




Atribucions: (per ordre d'aparició)

Margaret Sarah Carpenter [Public domain], via Wikimedia CommonsFoto d’"Edith Clarke" by Source. Licensed under Fair use via Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Edith_Clarke.jpg#/media/File:Edith_Clarke.jpg
 

"Grace Hopper” autorstwa James S. Davis - U.S. Naval Historical Center Online Library Photograph NH 96919-KN (jpg). Licencja Domena publiczna na podstawie Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grace_Hopper.jpg#/media/File:Grace_Hopper.jpg"
 

Two women operating ENIAC" by United States Army - Image from [1]. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Two_women_operating_ENIAC.gif#/media/File:Two_women_operating_ENIAC.gif

«RozsaPeter» de JOC/EFR March 2006 - http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/history/PictDisplay/Peter.html. Disponible bajo la licencia Dominio público vía Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RozsaPeter.jpg#/media/File:RozsaPeter.jpg


«Lynn Conway July 2006» de Charles Rogers - http://ai.eecs.umich.edu/people/conway/LynnPhotos/Lynn2006.jpg. Disponible bajo la licencia CC BY-SA 2.5 vía Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lynn_Conway_July_2006.jpg#/media/File:Lynn_Conway_July_2006.jpg


 «Allen mg 2528-3750K-b» de Rama - Trabajo propio. Disponible bajo la licencia CC BY-SA 2.0 fr vía Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Allen_mg_2528-3750K-b.jpg#/media/File:Allen_mg_2528-3750K-b.jpg

Author: Jon Lebkowsky
Link llicéncia: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada