dimecres, 4 de març del 2015

Comentari sobre la conferència realitzada per la representant de Projecte Home el 2 de Març de 2015.



És bo saber que existeixen organitzacions sense ànims de lucre que treballen per pal·liar els problemes que individualment i de retruc col·lectivament produeixen l’addicció a les drogues. Si a més aquestes organitzacions treballen en la recerca d’estratègies de prevenció de situacions de risc en adolescents, benvingudes siguin.


Amb tot crec que a la conferència hi havia una pàtina moralista, una forma velada de estigmatitzar les drogues. Llavors vaig pensar que potser encara hi quedava alguna cosa de aquella mirada antiga que la societat posava sobre les drogues, aquella dels anys vuitanta, tant dramàtica època per cert per molts joves; potser per això resulta tant difícil deixar de mirar durament i amb por les drogues. 


Des del màster sens convida a exercir com a docents del futur, amb amplituds de mires respecte a la tecnologia i a una societat cada vegada més tecnificada, i a abordar els reptes del futur tecnològic-social innovant, creant i experimentant, prenent consciència de que la tecnologia fa temps que és amb nosaltres i que havia vingut per quedar-se.


Crec que una forma semblant de pensar és pot aplicar en el tema de les drogues a la nostre societat; cal potser un enfoc més realista, més obert i més conscient del paper que exerceixen a la nostra societat i abordar la problemàtica sent conscients que, com passa amb la tecnologia, aquestes van arribar fa temps amb la intenció de quedar-se per sempre més.


Es llavors quan es fa molt necessari posar l’accent en situacions socials i personals que envolten als humans d’aquesta paranoica societat moderna, que afavoreixen i potencien les addiccions de tot tipus i no fixar-nos únicament en el consum en si mateix. Les drogues sense l’esser humà i el context que aquest crea no tenen dimensió; quan interaccionen amb ell, és capaç de representar tots els papers de l’auca, bé de fet això ho fa l’esser humà quan parla de drogues.


Si els individus d’una societat concreta fan servir les drogues per evadir-se de la realitat que els envolta, per recercar alguna cosa que ni tant sols ells entenen i que no tenen certesa d’assolir, i encara i així s’arrisquen, potser qui realment està malalta és la pròpia societat que els intenta, in-fructíferament, encabir; que els hi promet allò que no pot acomplir i que ofega allò que anhelen.


La droga és una mala companya de viatge quan aquest és precari. Les drogues són poderoses, tenen una gran capacitat d’interactuar amb nosaltres i ens poden arribar a modificar i influenciar significativament; és per això que, dotar de fortaleses al viatge de la vida sembla una actitud a considerar. 


Espero que la propera vegada que presenciï una conferència sobre drogues no em parlin d’ella ni dels efectes nocius que pot arribar a tenir sobre la meva salut, de fet viure es un procés llarg de malaltia mortal; ironia; espero que la propera estigui carregada de bones idees per a conviure amb elles i es centri en la crítica cap al sistema i no cap al consumidor. En descàrrega de la persona que va donar la conferència, diré que em va semblar compungida per les experiències que indubtablement ha tingut que viure i compartir amb addictes, amb malats, i que li ha deixat una empremta profunda i dolorosa que, necessàriament i evidentment, no li permet valorar les drogues des d’una altre perspectiva, una perspectiva que alguns podrien anomenar frívola, i pot ser amb raó.  Bé és que el que a mi en va semblar. Res més. [ ;-)]       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada